Välkommen till Klubben 1 (klicka på bilden för större format)

Klubben 1

Mörkö
2,650,000 kr
41 Kvm / 15 Kvm

Välkommen till Klubben 1 en av Mörkös finaste sjötomter med härligt sydvästläge. Vi kommer fram till detta härliga ställe när vi svänger fram bakom kullen. Den kuperade tomten med huset på en perfekt avsats några meter upp på berget, härifrån har man en jättefin vy ner över den grönskande tomten och bryggan. Huset är smakfullt renoverat med en stor glasveranda, sovrum, modernt kök och en toalett med vattentoalett, allt man behöver när man har ett läge som är som en tavla. Mörkö är mycket naturskönt med levande gårdar där kor, får och hästar går i hagar blandat med fina fritidshus utmed grusade vägar. Fiskevattnet runt Mörkö är rikt på fisk och här vid kanalen är gädda och gös en vanlig fångst.

Från Stockholm tar det ca 45 minuter med bil. Det går även att ta sig till Mörkö med buss från Gnesta.

Husen ligger på arrenderad tomt (ofri grund) från Bordsjö Skogar på uppskattningsvis 6000 kvm. Basarrende justeras efter kpi som i oktober 2016 var 318,0

Visning

Kontakta mäklaren för visning.

Ansvarig Mäklare

Björn Sommar

Reg. Fastighetsmäklare

070-885 22 56 bjorn@tradition.net

Alla bilder

 • Välkommen till Klubben 1 (klicka på bilden för större format)
  Välkommen till Klubben 1 (klicka på bilden för större format)
 • En härlig uteplats i söder med utsikt över sundet och fjärden
  En härlig uteplats i söder med utsikt över sundet och fjärden
 • Brygga med tre båtplatser
  Brygga med tre båtplatser
 • Bryggan och trädäcket vid sjön är en skön plats för lite avkoppling
  Bryggan och trädäcket vid sjön är en skön plats för lite avkoppling
 • Ängen vid vattnet
  Ängen vid vattnet
 • Huset och uteplasen i skydd av berget
  Huset och uteplasen i skydd av berget
 • Ljuvlig glasveranda
  Ljuvlig glasveranda
 • Fint sovrum med fönster i öster och söder
  Fint sovrum med fönster i öster och söder
 • Utsikt från sovrummet
  Utsikt från sovrummet
 • Duschrum
  Duschrum
 • Duschrum med vattentoalett
  Duschrum med vattentoalett
 • Storstuga med glasveranda
  Storstuga med glasveranda
 • Fint arbetskök med elspis, kyl och frys
  Fint arbetskök med elspis, kyl och frys
 • Bevarat fönster mellan kök och veranda
  Bevarat fönster mellan kök och veranda
 • Vackert spröjsat fönster
  Vackert spröjsat fönster
 • Isolerad veranda med liten matplats ...
  Isolerad veranda med liten matplats ...
 • ... eller för ett större kalas
  ... eller för ett större kalas
 • Utgång mot baksidan
  Utgång mot baksidan
 • Husets baksida är en fin plats i kvällssolen för grillning
  Husets baksida är en fin plats i kvällssolen för grillning
 • I ravinen bakom huset ligger en inredd redskapsbod
  I ravinen bakom huset ligger en inredd redskapsbod
 • Redskapsboden har en sovhytt och en förvaringsdel
  Redskapsboden har en sovhytt och en förvaringsdel
 • Sovrum i redskapsboden
  Sovrum i redskapsboden
 • En trapp upp till
  En trapp upp till "utsikten"
 • Säljarens favoritplats, utsiktspunkten på berget
  Säljarens favoritplats, utsiktspunkten på berget
 • Utsikten är magisk
  Utsikten är magisk
 • Klubben 1 och utsikten i söder
  Klubben 1 och utsikten i söder
 • Klubben 1 från vattnet
  Klubben 1 från vattnet
 • Fin brygganläggning med trädäck
  Fin brygganläggning med trädäck
 • Klubben 1 från ovan
  Klubben 1 från ovan
 • Huset och uteplatsen sett mot vattnet
  Huset och uteplatsen sett mot vattnet
 • Gäststugan avskilt bakom en klippa
  Gäststugan avskilt bakom en klippa
 • Fin gäststuga med plats för dubbelsäng
  Fin gäststuga med plats för dubbelsäng
 • Utsikten från gäststugans veranda
  Utsikten från gäststugans veranda
 • Utsikt ner över ängen mot sjöboden vid vattnet
  Utsikt ner över ängen mot sjöboden vid vattnet
 • Sjöboden är idag en sovstuga
  Sjöboden är idag en sovstuga
 • Arbetsbänk för att rensa fisk
  Arbetsbänk för att rensa fisk
 • Välskött hus med ett underbart läge
  Välskött hus med ett underbart läge
 • Här sitter man gärna med sol hela dagen och en fridfull utsikt
  Här sitter man gärna med sol hela dagen och en fridfull utsikt

Planskiss

 • Planskiss
  Planskiss

Drömboende

På södra delen av Mörkö ligger Klubben 1 väldigt vackert och naturskönt mellan vattnet och beteshagar för kor och får. Vi svänger av den grusade vägen och åker runt en kulle, vi stannar på gräset framför huset och en klippt äng ner mot vattnet. Här ligger Klubben 1 helt underbart med bryggan vid vattnet i söder och huset några meter upp på berget. Tomten är uppskattningsvis 6000 kvm och till stor del klippt gräsmatta med vackra träd och planteringar samt en sjöbod vid bryggan. Sommarhuset ligger ett par meter upp på berget med en fin uteplats ut mot ängen och vattnet i söder. Här får man en härlig vy och en solig skyddad plats för vindar. Huset har troligen sitt ursprung som ett äldre torp som byggts ut succesivt. Nuvarande ägare har renoverat det mycket smakfullt och fått ett fint boende med en härlig glasveranda i storstugan och ett uterum som både kan dukas upp till fest eller användas som gästrum. Köket är modernt och utrustat med elspis, kyl och frys. Sovrummet är ett vackert ljust hörnrum med mycket fönster mot vattnet och skogen. Här finns plats för dubbelsäng och förvaring. Till sist finns numera ett kaklat duschrum med vattentoalett. Ett nygjort avlopp har gjort det möjligt att ha en standard som hemma. Lite avskilt från huvudhuset finns även en inredd friggebod om ca 15 kvm med ett trädäck som är en fin gäststuga där man gärna stannar länge. Det finns även en bod på ca 10 kvm med sovmöjlighet och förrådsdel. Berget som husen står på är spännande och har flera fina naturliga uteplatser där man kan sitta och bara se ut över ängarna, vattnet eller skogen.

Arrende

Klubben - Arrende

Merparten av all mark på Mörkö ägs av släkten Bonde, sedan mitten av 1700-talet med säte på Hörningsholms Slott nära Skanssundet och färjan till fastlandet. Familjen Bonde bedriver även omfattande och långsiktigt jord-och skogsbruk på Mörkö under namnet Bordsjö Skogar AB.

Merparten av fritidshusen ägs av de boende medan tomterna hyrs av familjen Bonde med långsiktiga arrendeavtal, som normalt förlängs vart femte år. Efter decennier med mer eller mindre oförändrade arrendebelopp har uppjusteringar gjorts under senare år. Sammanlagt har Mörkö över 200 boende med arrendekontrakt.

Priser för hus på arrenderade tomter är normalt lägre än för hus på friköpta tomter p.g.a. arrendeavgiften och skillnader avseende belåningsmöjlighet. Fördelarna är t ex att när man köper arrendet inte betalar någon lagfartskostnad (1,5 % på köpeskillingen) som man gör vid köp av fastighet.

Markägaren svarar för taxering/fastighetsavgifter för marken. Åtaganden markägare/arrendator emellan regleras i arrendeavtal och eventuella tvister avgörs i Arrendenämnden, en statlig specialdomstol.


För Klubben 1 uppgår markarrendet - efter uppjustering - till 4875 kr per månad (58500 kr per år)

Basarrende justeras efter kpi som i oktober 2016 var 318,0

Säljarens betraktelser

Klubben - säljarnas betraktelser

Första besöket
Vi bodde på Östermalm och hade vår båt i hamnen vid Djurgårdsbron, ett perfekt liv för boende och fritid tyckte vi. Dock hade vi tidigare haft hus i skärgården och var emellanåt sugna på att skaffa ett lantställe igen.
Vi hade båda sett annonsen om Klubben i tidningen och en dag gjorde vi en utflykt till Mörkö som då var okänt för oss. Efter en stunds bilfärd på E4-an svängde vi av mot Mörkö och redan direkt efter bron upplevde vi härligt fria vyer över åkrarna, strax passerade vi en fin bondgård med får och kor och mer öppen åkermark, gott om ekar och enar, ytterligare en bondgård...

Inköpet
Efter bara några minuter på Klubben sade vi unisont: ”Det här tar vi!” - alltså omedelbar kärlek till tomten, den John Bauer-liknande atmosfären, vattnet, bryggan, husets läge, fälten, avskildheten, skogen, inramningen eller kombinationen av allt?

Inom några få dagar hade vi skrivit avtal och ordnat betalning - och fått mycket nytt att tänka på!

Investeringar
Snabbt fick vi ordnat med VVS, miljövänlig vattentoa med sluten tank, invändig ombyggnation med nytt kök, nytt badrum, nya, väggar och golv, målning osv. Under åren därefter har vi utvecklat tomten, fällt träd, rensat, ordnat rabatter, lagt ny väg, byggt ny uteplats, byggt nya hus, altaner och trappor.

Omgivningar
Vi har förstås tillbringat mesta fritiden på Klubben. Men med båt har vi också utforskat närområdena Trosa, Oaxen, Nynäshamn, Fifång och andra badöar. Och med bil åkt till lanthandeln och kaféet Idala, till Skanssundets kiosk, restaurang och bistro och den stora fina badstranden strax intill, till Trosas stora utbud, Stendörrens naturområden, till Dalarö, Strängnäs, Mariefred och många andra fina utflyktsmål. Matbutiker finns i Järna, Hölö, Vagnhärad och Trosa förutom sommarbutiken på Mörkö.

Försäljning
Pensionärslivet har medfört förändringar. Vi har ersatt vårt boende i Stockholm med en lägenhet nära vattnet i Nynäshamn - med båtplats. Då vi dessutom utökat vårt resande och våra barn skaffat egna ställen för sina familjer har vi inte längre samma behov av fritidshus utan väljer nu att sälja det.

Vi hoppas nu att Klubben får nya ägare som kan uppskatta de värden som finns och som vill utveckla Klubben till sitt eget paradis!!

Mörkö

 

Mörkö är vacker sörmlänsk natur med välskött skog, stora öppna fält och blomstrande ängar där bondgårdarnas hästar, kor och får går i stora beteshagar. Runt ön är det fina fiskevatten för sportfiskare. De som älskar båtlivet har en vacker skärgård att besöka t ex Östra Stendörrens naturresarvat eller Landsort som ligger inom en timme från Mörkö i en snabbgående motorbåt. Landvägen gör många utflykt till Järna, Tullinge slott eller Trosa. I Trosa finns även en populär golfbana.

Fakta

Ägandeform:
Arrende - Fritidshus
Fastighetsbeteckning:
Hörningsholm 2:1
Kommun:
Södertälje
Område:
Mörkö
Postnummer:
153 93
Rum:
3 rum och kök
Varav sovrum:
1 till 2
Tomtarea:
6 000 Kvm, Uppskattad mätning
Boarea:
41 Kvm, Uppskattad mätning
Biarea:
15 Kvm, Uppskattad mätning
Biarea:
10 Kvm, Uppskattad mätning
Biarea:
6 Kvm, Uppskattad mätning

Byggnadstyp:
Enplanshus
Byggnadsår:
1950
Fasad:
Stående träpanel
Tak:
Plåt
Plåtarbete:
Lackerad plåt
Stomme:
Trä
Bjälklag:
Trä
Grundläggning:
Plintar
Fönster:
2-glas
Ventilation:
Självdrag
Uppvärmning:
Direkt el
Vatten och avlopp:
Borrad brunn 60 meter och godkänt avlopp (även för WC)

Taxeringsvärde fastighet:
453 000 kr

Energistatus:
Behövs ej

Driftkostnader totalt:
1 432 kr/mån
Driftkostnader kommentar:
Värmekostnaden är inklusive hushållsel. Renhållning är inklusive slamtömning (WC)
Värme:
835 kr/mån
Renhållning:
486 kr/mån
Försäkring:
111 kr/mån


Servitut:
Borrad brunn

Intresseanmälan